Marita in Sri Lanka

Vraag van Hans Corneille

Hoe weet je nu of de organisatie waar je vrijwilligers werk voor doet, de kinderen niet uit buit?

Als in Sri Lanka een kind wordt gevonden gaat der eerst naar de politie, zij brengen het naar de rechtbank en die beslist waar het heen gaat. Naar een weeshuis van de staat, of naar een organisatie als Sarvodaya. Vrijwilligers laten werken in kindertehuizen is in Sri Lanka behoorlijk aan banden gelegd, een organisatie als Sarvodaya moet het aanvragen bij de overheid en het vergt heel wat papier werk. In de periode na de tsunami is het wel zo geweest dat kinderen van wie de ouders waren omgekomen zijn geadopteerd door buitenlanders. Dit gebeurde natuurlijk niet geheel legaal. Sarvodaya lukte het niet eens om de kinderen te laten adopteren door kindeloze echtparen in het eigen dorp. De overheid is daar behoorlijk streng op. Kinderen kunnen dus niet ergens naar toe gebracht worden om er zelf (De ouders) beter van te worden. Sarvodaya is gestoeld op Boeddhistische grondslag en volgens het gedachtengoed van Ghandi.

Hoe werkt Sarvodaya? De organisatie bestaat al meer dan 50 jaar. Het is een organisatie die niet mensen een kant en klaar pakketje hulp leveren. De mensen uit de dorpen kunnen aankloppen als ze iets willen realiseren in hun dorp zoals oa scholen. Er wordt samen een plan gemaakt. Er komt per regio weer een regiocoördinator, uit diezelfde regio. Ze moeten zelf de plannen maken en uitvoeren. Gebruik makend van de kennis van Sarvodaya. Die zorgt voor de randvoorwaardenzo als bv scholing. Of mikro credieten. Het werkt van onderaf naar boven. De organisatie bepaalt niet de mensen voor wie de programma's bedoeld zijn bepalen. Op de site van Sarvodaya is meer informatie te vinden voor wie het interessant vindt.
http://www.sarvodaya.org/sarvodaya-shramadana-societies
http://www.sarvodaya.org/philosophy-and-approach

Reacties

Reacties

Marita Timmer

Als je wilt weten of het vrijwilligers werk betrouwbaar is dan moet je kijken of de organisatie bij de overheid geregistreerd is. Geregistreerde organisaties moeten aan strenge voorwaarden voldoen.

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!

Deze reis is mede mogelijk gemaakt door:

Commundo